Amma länge-min amningsresa

23.08.2021

Du är en lika bra förälder, oavsett hur du ger ditt barn mat-amning eller flaska. 

Att amma länge var inget som jag planerat att göra. Med mina första barn fick jag inte amningen att fungera och deras amningstid blev därför ganska kort. 

Men sen kom mitt tredje och sista barn och nu var jag mycket mer påläst kring amning och skulle inte ge upp. Kunskap är makt, så jag läste därför på om amning och hur det fungerade i praktiken och att det var fullt normalt att det tog tid att få den att fungera. 

När min son föddes ammade han utan problem redan i förlossningsrummet. Mitt hopp tändes, det var inget konstigt med taget heller sa barnmorskorna som skulle stötta och ge råd. Jag ökade på mitt självförtroende. 

Men när han var knappt en vecka så var det dags för läkarkontroll och viktkoll. Och då hade han gått ner mer än 10% från sin födelsevikt och ersättning togs upp. min mjölk hade runnit till ca två dagar innan denna kontroll och jag blev genast ledsen. Sonen var pigg och mådde bra, men jag fick inget stöd i amningen kände jag. Så vi åkte hem och ammade på, gav lite ersättning som personalen tyckte. Jag tog efter några veckor hjälp av amningsmottagningen som stöttade och gav väldigt bra råd. Mitt hopp och självförtroende hamnade på + igen. Men bvc gav fortfarande inget stöd utan tjatade vidare om ersättning. 

Sonen blev ett år och vi ammade fritt. Bvc var förvånade när jag sa att jag fortfarande ammade, medan läkaren var positiv. 

Nu har jag snart ammat i 2,5 år, och än är sonen inte klar. Jag låter honom bestämma när det är dags att sluta. Fram tills den dagen så njuter vi av myset och närheten och alla fördelar som amningen ger vid nattning osv. Jag är glad att jag kunnat amma så här längr med sista barnet. Mina andra två fick mestadels flaska med ersättning och mår hur bra som helst. 

Huvudsaken är att barnet mör bra och blir mätt. Du är en lika bra förälder oavsett hur du ger ditt barn mat. 


//Johanna